SPREKERS

Op 28 november spreken diverse experts over het thema datagebruik in de zorg.


Jan Harm Zwaveling
voorzitter Raad van Bestuur Máxima MC


Jan Harm Zwaveling (1955) werkte na zijn opleiding tot internist als intensive-care arts in Utrecht, Groningen en Maastricht. Hij promoveerde op een experimenteel model voor sepsis. Later was hij  als hoogleraar in verbonden aan de Rijks Universiteit Groningen en de Universiteit Maastricht. Hij heeft zich altijd geïnteresseerd voor maatschappelijke vraagstukken en maakte deel uit van de Commissie Ethiek van de KNMG. Verder was hij medisch lid van de Toetsings Commissie Euthanasie voor Noord-Nederland.

In 2010 maakte hij de oversteek naar een bestuurlijke functie door toe te treden tot de Raad van Bestuur van Máxima MC, waar hij in 2013 voorzitter werd. Máxima MC werkt nauw samen met universiteiten en grote bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg. Dit verklaart zijn interesse in de morele dilemma’s die deze samenwerking met zich mee kan brengen en zijn bereidheid om zich in te stappen voor goede afspraken op dat terrein.


Mark Van Houdenhoven
voorzitter Raad van Bestuur Sint Maartenskliniek


Mark van Houdenhoven is voorzitter Raad van Bestuur Sint Maartenskliniek en bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.


Bart Jacobs
hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, voorzitter Privacy by Design


Prof. dr. Bart Jacobs (1963) is hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens voorzitter van de stichting Privacy by Design. Jacobs is actief in het maatschappelijke debat over security en privacy en wordt regelmatig gehoord in de media en in het parlement. Hij is initiatiefnemer van het privacy-vriendelijke identiteitsplatform IRMA, waarmee gebruikers selectief relevante kenmerken (attributen) van zichzelf kunnen onthullen, typisch om in te loggen op een webpagina. Doordat IRMA werkt met open source software en met decentrale opslag van attributen komen nu allerlei innovatieve toepassingen van de grond, met de zorgsector en lokale overheden als koplopers.


Peter-Paul Verbeek
Filosoof, hoogleraar filosofie van mens en techniek bij TU Twente en Co-director DesignLab


Meer informatie volgt.


Erik Gerritsen
Secretaris-Generaal ministerie van VWS


Erik Gerritsen is sinds juni 2015 Secretaris Generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Erik heeft zowel binnen als buiten de rijksoverheid ruime ervaring opgedaan.

Zo was hij tot juni 2015 Bestuursvoorzitter bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Daarvoor was hij Gemeentesecretaris, en later ook Kennisambassadeur, bij de Gemeente Amsterdam. Eerder was hij plaatsvervangend Secretaris Generaal en Directeur Financiële en Economische Zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Erik begon zijn carrière bij het Ministerie van Financiën.

Erik Gerritsen werd in 1962 in Den Haag geboren. Erik studeerde Politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en later Informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 promoveerde hij op hoe de lokale overheid kan bijdragen aan het oplossen van ongetemde maatschappelijke problemen.


Anne-Miek Vroom
Directeur van stichting IKONE en patiënt


Drs. Anne-Miek Vroom, medisch socioloog, adviseert en inspireert organisaties om een betere verbinding met de patiënt te bewerkstelligen. Daarbij maakt zij zowel gebruik van wetenschappelijke kennis, inzichten uit de werkpraktijk, als haar eigen patiëntervaring.

Zij is een veelgevraagd keynote spreker en trad op tijdens de Europese eHealth week, Emerce e-health, TEDxNijmegen en binnen TV programma’s als de Verwondering.
Anne-Miek is oprichter en directeur van Stichting IKONE. IKONE wil de kwaliteit van zorg verbeteren door samenwerking tussen patiënten en de gezondheidszorg te bevorderen. Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is samen te werken met patiënten, cliënten en hun naasten, maar weten niet goed hoe. IKONE ondersteunt, adviseert en faciliteert zorgorganisaties, beleidsmakers en innovators in het verstevigen van het patiëntenperspectief. Dat doen zij bijvoorbeeld door het aanbieden van co-creatie sessies met ervaringsdeskundigen, programma’s om patiënt inclusief te werken, patiënt journey trajecten, inspireren en allerlei advieswerkzaamheden. Zewerken samen met mensen die patiëntervaring hebben en lid zijn van het Patient Expertise Team.


Sam Siemssen

Daan Dohmen
Founder en CEO Luscii en lid Raad RVS


Daan Dohmen is ingenieur, oprichter digitaal platform Luscii en FocusCura. Lid Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Sam Siemssen

Georgette Fijneman
Directievoorzitter Zilveren Kruis


Georgette Fijneman (1966) – is per 1 augustus 2017 Divisievoorzitter van Zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Zij begon in maart 2016 bij Achmea als directeur Inkomensverzekeringen en lid van de
divisiedirectie Schade & Inkomen.

In de tien jaren voor Achmea heeft Georgette diverse directie functies vervuld bij SNS Bank,
SNS Reaal en Zwitserleven.


Jeroen Slobbe

Jeroen Slobbe
Manager Cyber Risk Services Deloitte Risk Advisory


Jeroen is een ondernemend expert met een passie voor het beveiligen van medische apparatuur en kritieke infrastructuur (ICS/SCADA). In de afgelopen 7 jaar heeft meerdere klanten geholpen met de beveiliging van hun connected product portfolio, waaronder het auditten van ontwikkel processen, het beoordelen van de governance rondom de productie van medische apparatuur, het hacken van apparatuur en het beoordelen van de  privacy compliance. In 2016 leidde Jeroen een onderzoek naar cyberbeveiliging van medische hulpmiddelen bij 24 ziekenhuizen in negen verschillende landen [1] en daarvoor schreef hij zijn masterscriptie over het hacken van medische implantaten.


Menno Lanting

Sennay Ghebreab
Neuro-informaticus aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd sociale wetenschappen aan Amsterdam University College, en visiting fellow diversiteit en inclusie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


Sennay Ghebreab is neuro-informaticus aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd sociale wetenschappen aan Amsterdam University College, en visiting fellow diversiteit en inclusie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 1996-2001 deed hij promotie-onderzoek naar medische beeldiagnostiek met behulp van AI, in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en in samenwerking met Yale School of Medicine en Philips Medical Systems.


Wouter Kroese
Director Pacmed

Wouter Kroese heeft Geneeskunde en Logica gestudeerd en werkervaring opgedaan in strategie consulting en in het ziekenhuis, zowel aan het bed als achter een bureau. Na zijn studies heeft Wouter met o.a. Willem Herter en Hidde Hovenkamp deelgenomen aan de Nationale DenkTank 2014, waar zij hebben onderzocht hoe Nederland gezonder kan worden aan de hand van Big Data. Vanuit deze denktank zijn zij Pacmed gestart. Pacmed bestaat inmiddels uit een team van bijna 30 mensen (voornamelijk bestaande uit artsen en data scientists) dat beslissingsondersteunende software ontwikkelt en implementeert op basis van analyse van grote hoeveelheden data uit de praktijk. Pacmed is onder andere actief in de huisartsenzorg, de oncologie, de spoedzorg, de cardiologie en op de Intensive Care.


Bram van Leeuwen
Lead digital innovation Benelux bij Sanofi
Bram van Leeuwen is verantwoordelijk voor alle digitale innovaties bij Sanofi BeNeLux. Tijdens zijn werk bij de Parnassia Bavo Groep was hij betrokken bij één van de grootste eHealth implementaties in Europa. Vervolgens was hij directeur bij een consultancy bureau gespecialiseerd op het gebied van digitale zorg. In zijn huidige functie focust hij zich op het verbeteren van patiënten uitkomsten in combinatie met slimme en gebruiksvriendelijke digitale oplossingen.


Menno Lanting

Paul Iske
Hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.


Paul Iske is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij CFO (Chief Failure Officer) van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, met als doel begrip te kweken voor het belang van experimenteren en leren in een veranderende en complexe wereld. Paul is auteur van het boek ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’. Paul is van oorsprong theoretisch fysicus en heeft naast zijn consultancy-praktijk voor Shell en ABN AMRO (Chief Dialogues Officer & Senior Vice President Innovation) gewerkt.


Remco Hoogendijk
Dagvoorzitter en innovatiemanager Sint Maartenskliniek


Remco Hoogendijk (1970) is Innovatie Manager bij de Sint Maartenskliniek en houdt zich bezig met het identificeren, introduceren en implementeren van exponentiele technieken in de zorg. Zoals Virtual Reality, Sensortech, Serious Gaming, Robotica en Artificial Intelligence.

Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit werkte hij in verschillende functies steeds aan het implementeren van complexe innovatietrajecten in de gezondheidszorg. 

Samen met Co Politiek stond hij aan de basis van het Co-Creatie Zorginnovatieboek en het Co-Creatie eHealthboek.

Remco treedt regelmatig op als spreker of dagvoorzitter.


Paul van Riel
voormalig CEO FugroPaul van Riel (1956) is ingenieur Technische Natuurkunde TU Delft. Na zijn studie heeft hij drie jaar aan de TU Delft gewerkt aan geofysisch onderzoek. In 1986 heeft hij met een collega het geo-software bedrijf Jason Geosystems opgericht. Dit bedrijf is in 2001 verkocht aan Fugro NV. In 2004 werd hij bij Fugro lid van het Executive Committee, in 2006 lid van de Raad van Bestuur, en in 2012 werd hij benoemd tot voorzitter en CEO. In 2018 ging hij met pensioen.


Menno Lanting

Harald van de Pol
manager healthcare intelligence bij Catharina Ziekenhuis (e/MTIC)


I work for almost twenty five years in the field of Business Intelligence, of which seventeen years for consultancy companies like The Vision Web and Ordina. Partly as consultant and more than 10 years in management positions.

Since January 1, 2014, I work with great enthusiasm for the Catharina Hospital as manager of the department Healthcare Intelligence (HCI). The Catharina Hospital is an ambitious, top clinical training hospital with a lot of attention to science and innovation.

I’m responsible for a highly qualified team of Business Intelligence specialists and data scientists.


Egge van der Poel
o.a. Clinical data scientist bij Erasmus MC


Egge van der Poel is een beta met een alfarandje. Gepromoveerd in de experimentele deeltjesfysica (lees: hele kleine deeltjes) met daarnaast een Bachelor als filosoof. Hij heeft een nieuwsgierige aard en een passie voor communicatie. Hij past niet makkelijk in hokjes en gebruikt die eigenschap om bruggen te bouwen.

Egge probeert een lieve vader te zijn voor de twee jonge zonen die hij en zijn prachtige vrouw samen hebben. Daarnaast werkt hij als Clinical Data Scientist in het Erasmus MC, als Academic Director bij JADS en als Executive Professor bij TIAS. Als freelancer adviseert hij verschillende stakeholders in de zorg, van overheid tot start-ups. Egge is ook veelgevraagd spreker op de thema’s Big Data, Data Science en Innovatie.


Nico Dijkshoorn
Schrijver en dichter


Nico Dijkshoorn is a column writer, a poet and a prose writer. In 1999 Dijkshoorn became famous through his columns about the television program BIG BROTHER. By now Nico Dijkshoorn is one of the most sought after columnists of the Netherlands. He weekly writes for de Volkskrant, Voetbal International and de Belgische krant Het Nieuwsblad. Every Wednesday he writes a poem in DWDD television program life on air. He also wrote texts for several television programs and has been in the theaters for years, together with his band Hank Five, with his own show. Dijkshoorn is really successful with his literary works, such as with the bestseller NOOIT ZIEK GEWEEST. The Kröller Müller Museum commissioned him for its audio tour to make several texts about art works that he selected. The book DIJKSHOORN KIJKT was a result of this assignment.


Annemarie Smilde
senior specialist gezondheidsrecht VvAA


mr. Annemarie Smilde is senior specialist gezondheidsrecht, werkzaam bij VvAA. Ze adviseert zorgprofessionals, zorgondernemingen en beroepsorganisaties in de zorg onder meer over de toepassing van wet – en regelgeving. Dit doet zij op basis van jarenlange ervaring in het bijstaan van zorgprofessionals, in juridische geschillen. Ook geeft zij ruim 20 jaar scholing en voorlichting aan zorgprofessionals.


Ad Melkert

Ad Melkert
voorzitter NVZ, Staatsraad


Ad Melkert is sinds december 2018 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Na zijn zestienjarige periode in de Haagse politiek als Tweede Kamerlid, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en fractievoorzitter van de PvdA, was hij Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank en Onder-Secretaris-Generaal bij het Ontwikkelingsprogramma van de VN en van 2009 tot 2011 als VN-gezant voor Irak. Ad Melkert is sinds 2016 Staatsraad in buitengewone dienst bij de Afdeling advisering van de Raad van State.


Hans Hofstraat
vice-president Philips Research


Hans Hofstraat is Research Program Manager bij Philips’ Chief Technology Office, een positie die hij sinds 2009 bekleedt. Als Research Program Manager, werkt Hans met verschillende teams van Philips en partners in het klinische (onderzoek) domein aan innovaties op het gebied van oncologie, neurologie, infectieziekten en toegang tot zorg. Hierbij focust hij op de kansen en mogelijkheden van digitale gezondheidszorg oplossingen.


Carla van de Wiel
directievoorzitter HagaZiekenhuisDrs. Carla van de Wiel, MMC  (52) is sinds 1 december 2018 directievoorzitter van het HagaZiekenhuis. In deze functie is zij tevens lid van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Carla van de Wiel was van 2015 tot en met 2018 bestuurder van Treant Zorggroep en vanaf 2016 als voorzitter van de raad van bestuur. Eerder was zij algemeen directeur van woningcorporatie Vidomes en directeur Onderzoek & Behandeling bij het Groene Hart Ziekenhuis.


Carmen van Vilsteren
directeur van het Strategic Area Health van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en boegbeeld van de Topsector Life Sciences & Health


Carmen van Vilsteren is directeur van het Strategic Area Health van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en boegbeeld van de Topsector Life Sciences & Health. Zij heeft haar sporen verdiend in de medische industrie, bij Philips en later als CEO en co-founder van o.a. Microsure, een spin-off van de TU/e op het gebied van micro-chirurgierobots. Zij studeerde cum laude af aan de Universiteit Delft.

In haar huidige rol als directeur van het Strategic Area Health combineert zij haar kennis van het opzetten van innovatieprogramma’s en publiek-private samenwerkingen met het wetenschappelijk onderzoek.

Binnen deze functie is zij verantwoordelijk voor het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC), een research samenwerking van het Maxima Medisch Centrum, Kempenhaeghe, het Catharina ziekenhuis, Philips en TU/e. De ambitie van e/MTIC is activiteiten op het gebied van high tech health innovaties te versnellen, van het eerste wetenschappelijk onderzoek tot commercialisering en dit in de applicatiegebieden: slaapgeneeskunde, cardiovasculaire en perinatale zorg.


Robert Vries
CEO bij HUB (Hubrecht Organoid Technology)Robert received his PhD in Biochemistry form the Leiden University Medical Center on a molecular study of oncogenic transformation. He subsequently moved to Stanford University (USA) to do his Post Doc studying neural stem cells. Upon his return to the Netherlands he continued the study of adult stem cells in the group of Prof Hans Clevers at the Hubrecht Institute in The Netherlands.

In the group of Hans Clevers he was part of the team that developed the breakthrough technology that allowed the expansion of adult stem cells. The so-called Organoid Technology became the basis of the non-profit company ‘Hubrecht Organoid Technology’ (HUB) of which he is currently the CEO.


Herman Bennema
CEO Vektis


Herman Bennema is CEO of Vektis, the leading healthcare information provider in the Netherlands. Mr Bennema is an experienced executive with an inherent strength of improving businesses based on analytical insight. Under his leadership, Vektis evolved from an organization focused on collecting healthcare claims-data to an information provider for the entire healthcare system in the Netherlands. Prior to Vektis, Mr Bennema was boardmember of Solera Netherlands, specializing in automobile related claims. Herman started his career as a technical officer in the Royal Netherlands Airforce after finishing his education at the Royal Military Academie. He also holds a graduate degree in business economics.  


Bas Rookhuijzen
Head of Marketing Benelux Google Cloud, Google


Meer informatie volgt. 


Kees Verhoeven
D66 Tweede Kamerlid en voorzitter tijdelijke commissie Digitale Toekomst


Kees Verhoeven is geboren in Utrecht en opgegroeid in Zeeland. Studeerde Economische Geografie in Utrecht en een deel in Madison, Wisconsin VS. Na een verblijf als leraar in Antigua Guatemala, begon hij in 2002 als beleidsadviseur bij de KvK van Amsterdam. In 2004 ging hij naar MKB Nederland en in 2006 werd hij directeur van Ondernemersorganisatie MKB Amsterdam. In 2010 werd hij verkozen als lid van de Tweede Kamer voor D66 en kreeg hij de portefeuilles EZ, Wonen en Vervoer. In de jaren daarna werd hij woordvoerder Media, Terreurbestrijding, Politie en Europese Zaken, Cybersecurity en Privacy. Tevens was hij vijf keer campagneleider en voorzitter van een onderzoekscommissie naar de Woningmarkt. Sinds 2015 richt hij zich steeds meer op digitalisering en de impact van digitale technologieën op onze samenleving. Hij schreef onder meer 2 Techvisies, een initiatiefnota over data en mededinging plus een initiatiefwet over het gebruik van software kwetsbaarheden door de overheid. Onlangs publiceerde hij het pamflet Digitale Revolutie.


Henk Westendorp
Medtronic


Henk has a Master Degree in Bio-mechanical Engineering from the University of Twente in the Netherlands. Henk has worked in the field of medical devices for over 20 years in research, project management, strategy, marketing, business and sales. He worked at Vitatron in R&D and Project Management for 7 years. He moved to Medtronic in Minneapolis and spent 5 years responsible for developing and launching products in cardiology. In 2010 he transitioned to Medtronic HQ in Europe in Switzerland to lead the Marketing Team and the Cardiac Rhythm and Heart Failure business in Europe from 2010-2015. He became Vice President for the Cardiac and Vascular Group in the ABGIN region (Alpine-Benelux-Greece-Israel-Nordics) in 2016. Henk and his family moved to the Netherlands in 2018. Henk enjoys running, hiking and skiing with his wife and 3 children.